Att hålla på med musikal och teater kan vara fantastiskt roligt. Runt omkring i Sverige finns entusiaster som på kvällar och helger repeterar för att framföra några enstaka föreställningar. Sedan finns det ju professionella artister och föreställningar som ser till att vi kan njuta av skön sång och skådespeleri på de stora teatrarna i någon av våra större städer i Sverige.ApplåderI Trollhättan hittar du Teater Endorfin en samling entusiaster som konstant jobbat på att få ett levande teaterklimat i Trollhättan. Året var 2006 och dessa entusiaster hade inga pågående uppdrag utan tillsammans startade de Teater Endorfin och har under åren satt upp ett antal teater och musikaler, senaste var musikalen All Shook Up 2012.I Sverige så hittar vi också stora och fina musikaler, i Stockholm så sätts det upp musikaler med jämna mellanrum bland annat på Cirkus och Göta Lejon. Till Malmö kommer Jesus Christ Superstar den 1-2 mars 2014 och vidare till Göteborg  på Scandinavium den 7-8 mars 2014. Under hösten 2013 så har Peter Jöback varit ute med sin succéföreställning ”I Love Musicals – The Broadway Edition”, runt omkring i Sverige.Skulle man vara intresserad av att se en musikal utomlands så kan man idag enkelt boka en sådan resa via http://www.gomusictravel.se/. GoMusic Travel erbjuder destinationer så som London eller New York där musikaler som Mamma Mia eller Phantom Of The Opera båda går flitigt vid sidan om alla andra stora shower.Här följer några klassiska moderna musikaler:

Hair (James Rado och Gerome Ragni Musik: Galt MacDermot)

Hela titeln är Hair – the Tribal Love-Rock_Musical handlar om hippikulturen och flower-power. En grupp människor i New York City lever bohemiska liv medan de gör uppror mot Vietnamkriget. De förespråkar sexuell frigjordhet och musikalen innehåller även illegala droger och nakenhet. Alla dessa saker gjorde den mycket uppmärksammad vid premiären. Den första uppsättning hade 1 750 föreställningar.

Jesus Christ Superstar (Andrew Lloyd Webber och Tim Rice)

En rockopera om Jesus ur Judas synvinkel. Historien sträcker sig från och med att Jesus kliver in i Jerusalem till hans korsfästning. Handlingen är mer fokuserad på kraftspel mellan Judas och Jesus än om Jesus gudomlighet. Faktum är att många kristna protesterade musikalen eftersom den framhävde Jesus mer som en människa. Uppståndelsen är exempelvis inte med.

Evita (Tim Rices och Lloyd Webber)

Bygger på den argentinska politiska kämpen Evita Pérons liv. Musikalen sägs vara byggd på en biografi om Evita som förlitade sig mycket från källor som var mot henne. Därför är det svårt att veta hur mycket av Evitas liv som är rättvist återberättat i musikalen. Handlingen går igenom hennes yngre år då hon blev en aktris, innan hon träffade Juan Péron som hon hjälpte göra president. Hon strävar själv att bli vice president men måste slutligen ge upp kampen när hennes kropp inte längre orkar.

Cats (Lloyd Webbers)

En dansmusikal för alla åldrar. Musikalen bygger på TS Elliots dikter om katter. Det finns ingen dialog utan endast sång och dans. Katterna i musikalen träffas för att fira Jelliklebalen, en magisk natt där man sjunger och dansar under Jelliklemånen.

Les Misérables (Claude-Michel Schönberg och Alain Boublil)

Musikal som bygger på boken med samma namn av Victor Hugo. Den handlar om Jean Valjean, en fånge som rymmer ur fängelset och skaffar sig ett nytt liv som borgmästare. Han tar sig an ett föräldralöst barn på löfte av den döende modern. Men en polis, Javert, är honom alltid hack i häl vilket tvingar honom att fly. Hans adoptivbarn Cosette växer upp och förälskar sig i en student. Musikalen cirkulerar kring dessa fyra människors liv och öden.

Chess (Tim Rice,  Benny Andersson och Björn Ulvaeus)

En musikal om två schackmästare. En är amerikansk medan den andra är från sovjet. De förälskar sig i samma kvinna, Florence. Hon är managern åt amerikanen Freddie med det starka temperamentet men faller för den sovjetiska grandmastern Anatoly som lämnar sovjetunionen på grund av sin kärlek till Florence.

Phantom Of The Opera (Lloyd Webber)

Baserade på Gaston Leroux bok med samma namn. I denna musikal möter vi den svenska operasångerskan Christine Daaé och Fantomen, den mystiska varelsen i operahuset som är besatt av Christine. Hon möter honom tidigt i operan men räds hans hemska ansikte och besatthet. Istället faller hon för Raoul, vilket gör Fantomen hämndlysten. Samtidigt gör Raoul upp en plan hur de ska fånga Fantomen.

Ett fantastiskt utbud

Det finns som ni själv kan bevittna ett fantastiskt stort utbud av högkvalitativa klassiker att njuta av.  På sidan av dessa dyker det ständigt upp nya kreationer, många som slutligen lyckas ta en plats vid sidan av de andra publikfavoriterna som redan befäst sina platser på musikalscenen.Formatet är minst sagt starkt och lockar ny publik som åskådare var dag. Många som ser en musikal för första gången och som gör så med relativt små förväntningar, brukar bli häpnadsväckande chockade över vilken fantastisk underhållning som det faktiskt bjuds på. Det går med andra ord ingen som helst nöd på musikalscenen, något som vi entusiaster självfallet finner positivt, då vi vill fortsätta att vältra oss i fantastiska föreställningar en lång tid in i framtiden.Har ni planer på att åka på en musikal framöver kan vi bara lyckönska till en fantastisk upplevelse som ni kan bära med er länge.