Eurovision, eller Eurovision Song Contest som hela tävlingen kallas för, är ett av de stora tv-ögonblicken under svenskens år om vi ska se det historiskt. Tillsammans med Melodifestivalen så är det en av de saker som drar mest tv tittare på hela året.Om det skulle har förbigått någon så är ju Eurovision det som man under hela Melodifestivalen tävlar om en plats att få deltaga i. Ett slags Europas melodifestival. I år så hålls tävlingen i Köpenhamn i Danmark efter det att Emmelie de Forest med låten Only teardrops, vann tävlingen ifjol när den hölls i Sverige.

Sverige favoriter

För Sverige kommer i år Sanna Nielsen att tävla efter att hon segrat i finalen av Melodifestivalen, vars final hölls för några veckor sedan på Friends Arena. Nu börjar alltså nedräkningen till Eurovision och man undrar då kanske vad det finns för konkurrens till Sannas bidrag. Enligt SVT så ska den inte ses som direkt mördande och man uppger att Sverige faktiskt pekas ut som en av huvudfavoriterna till segern. SVT refererar till en sammanställning av odds som baseras på hur åtta olika internationella rankar tävlingens bidrag. På denna lista så placerar sig Sanna Nielsen på topp tre. Vill du själv ta en titt på de olika oddsen så kan du besöka Tippat.se, där hittar du en lista på hela 28 olika spelbolag. Men ska man tro den sammanställning som SVT refererar till så är det endast Armenien och Norge som tippas ha större möjligheter att vinna Eurovision Song Contest i Köpenhamn.

Startfältet

Startfältet i årets Eurovision består av inte mindre än 37 länder som ställer upp med tävlande. Nytt jämfört med föregående år är att Polen och Portugal gör comeback efter att inte ha varit med under föregående år. Men istället så har fyra andra länder valt att avstå årets tävling på grund av ekonomiska skäl. Det är länderna Bulgarien, Cypern, Kroatien och Serbien som det handlar om.