Alla älskar vi musik av olika slag och former. Har du drömt om att arbeta med musik och skapa ett framtida kommersiellt mästerverk? Eller skulle du vilja skapa din egna personliga musikproduktion som du antingen behåller för dig själv eller delar med dig av till släkt eller vänner?Idag är det inga problem att bygga en egen så kallad hemmastudio för både inspelning och redigering av musik. Det behöver heller inte vara så dyrt och du behöver definitivt inte investera i ett fyra meter långt mixerbord och tio bildskärmar.

En dator, ett musikprogram och ett ljudkort

HemmastudioFlera av de stora kommersiella producenterna idag såsom David Guetta, Armand van Helden och svensken Max Martin har skapat många av sina drömhits hemma tack vare att de har en dator. All sorts musikalisk inspelning och produktion kan göras med datorprogram som många gånger kan vara gratis att ladda ned. Det går fort idag och det finns miljoner av talanger som lägger upp de mest enastående produktioner direkt på nätet efter att de producerat dem digitalt på en laptop eller stationär dator i sovrummet. Rekommendabelt är att du har en PC eller en Mac med ett bra ram-minne som har kraft nog att hantera musik- och ljudfiler. Se till att du har minst 6 Gb i internminne och gärna en processor på minst 2.7Ghz.Det krävs kanske aningen mer sofistikerade tillbehör utöver en data och ett musikredigeringsprogram för att skapa en riktigt bra musikproduktion som är klar för att distribueras mer kommersiellt. Man kan dock börja lätt: en dator, ett musikprogram samt ett anständigt ljudkort är en bra ansats till din första riktiga musikproduktion.

Vilka program är bra?

Det finns en uppsjö av bra program för musikproduktion. Det är värt att du sätter dig ned och går igenom recensionerna och lyssnar på tidigare användares erfarenheter. Det finns mycket att välja på och det gäller att hitta det program som passar ditt användande bäst.

Ljudkort och mikrofon viktiga komponenter

Ljudkortet är en av de viktigaste komponenterna när man bygger en hemmastudio. Det är ljudkortet som avgör det yttersta i en musikproduktion oavsett vad man har för övrig utrustning. Det är värt att investera i ett bra ljudkort eftersom du kanske vill använda flera instrument samtidigt i din produktion. Minst fyra ingångar är värt att ha och det går att kommer över sådana ljudkort under 2000 kronor. Titta gärna på ljudkort som kan anslutas externt för att använda det på fler än en dator.Valet av mikrofon är också central för att kvalitet på produktionen skall bli god. Du behöver inte investera i en känslig kondensatorsmick med märket Neumann för 30 000 kr, titta i stället på en billigare variant som till exempel en Samson eller begagnad Brauner för en tusenlapp.

Bra högtalare viktigt

När du mixar och ”mastrar” inspelningen spelar högtalarna en viktig roll. Det gäller att välja rätt storlek på högtalarna och det är inte nödvändigt att de har ett högt bas- eller diskantläge. Du vill helst att ljudet inte skall pendla mellan dessa extremer samt att det skall vara rent och klart. Ett tips är att satsa på ett par Yamaha HS80m, en bra högtalare som passar bra till en hemmastudio. Är du osäker vilken modell du ska välja är ett tips att besöka ett elektronikvaruhus för att hitta ett lämpligt alternativ – gå igenom och lyssna på de olika modellerna i en isolerad miljö om möjligt. Det är också viktigt att välja kablar av bra kvalité som man kopplar till sina högtalare för att inte ljudet ska påverkas. Väljer man ett par sämre kablar till ett par bra högtalare finns risk att inte ljudet blir så bra.