Teater

Intresset för teater i Sverige är mycket stort. Faktum är att vi är det land i världen där flest människor går på teater och framför allt i Stockholm och andra storstäder. Runt om i landet finns flertalet kända och stora teatrar.

Den kanske mest kända och mest omtalade platsen för scenkonst i Sverige är utan tvekan Kungliga Dramatiska Teatern, oftast bara kallad för Dramaten, som legat på sin nuvarande plats vid Nybroplan i Stockholm sedan år 1908. Inom Dramatens paraply finns hela sex scener, Stora scen, Lilla scen, Målarsalen, Tornrummet, Lejonkulan samt Elverket. Den största är Stora Scen som ligger i huvudbyggnaden med plats för 750 åskådare.

Stockholms är som sagt en mycket teatertät stad. Andra stora teatrar i huvudstaden är bland annat Stadsteatern, Oscarsteatern, Maximteatern samt Göta Lejon.

Även i Göteborg och Malmö finns en rad kända teatrar. I Göteborg hittar vi till exempel Göteborgs Stadsteater samt Lorensbergsteatern och i Malmö Hipp samt Intiman.

På sommaren pågår runt om i landet även en hel del utomhusteater, bland annat på Marsvinsholms slott som ligger utanför Ystad i Skåne.

Bor man i Trollhättan med omnejd och är intresserad av att gå på teater bör man besöka Teater Endorfins uppsättningar. Sedan starten hösten år 2006 har man spelat en rad olika föreställningar. I höst spelar man musikalen All Shook Up med premiär 6 oktober på Hebeteatern.